Het verhaal van Remco

“Bij Baker Tilly krijg je de kans om je eigen rol te overstijgen.”

Remco Jansen zit niet graag stil. In 2016 startte hij als stagiair Information Security Management bij Baker Tilly, bleef daarna als werkstudent, studeerde er vervolgens af en is toen in vaste dienst gekomen als consultant binnen IT Advisory. Na een aantal jaren kennis en ervaring opdoen is hij doorgegroeid naar senior consultant, terwijl hij in de tussentijd ook bezig is met het behalen van zijn RE-titel én sinds dit jaar in de ondernemingsraad zit.

"Hoewel ik een technische achtergrond heb, was het voor mij een bewuste keuze om binnen de accountancy te gaan werken. Als consultant binnen IT Advisory krijg ik de kans om bij heel veel bedrijven achter de voordeur te kijken en brede ervaring op te doen. Een verschil met de andere praktijken bij Baker Tilly is dat we bij de advisory’s niet vastzitten aan een bepaalde vestiging, maar verspreid zitten door het hele land. Daardoor heb ik niet alleen veel plekken waar ik me thuis voel, maar kunnen we ook eenvoudig met elkaar sparren en bepaalde zaken direct over het hele land uitrollen. Binnen de ondernemingsraad ben ik bovendien de eerste afgevaardigde die plaatsneemt vanuit IT Advisory. Dat biedt mij dus een hele mooie kans om ook onze afdeling mee te nemen in bepaalde besluitvormingen.

In mijn werk heb ik te maken met interne en externe klanten. Mijn interne klanten zijn de accountants bij Baker Tilly; bij hun klanten komt ook vaak een stukje IT-auditing kijken in de jaarrekeningcontrole, dus wij bieden hulp daarbij. De externe klanten, ofwel mijn ‘eigen klanten’, zijn enorm veelzijdig. Van stichtingen en gemeenten tot allerlei soorten profitorganisaties, zowel nationaal als internationaal met een Nederlandse holding. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, heb je als IT-auditor sterke communicatieve vaardigheden nodig. We praten met veel mensen die aan de andere kant van de IT-tafel zitten, de ‘hardcore IT’ers’. Enerzijds moeten we dus kunnen praten met de techneut en anderzijds moeten we kunnen rapporteren aan directieleden of accountants.

"In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, heb je als IT-auditor sterke communicatieve vaardigheden nodig."

Voor onze externe klanten doen we veel assurance-opdrachten. Zo hebben we een keer een kwetsbaarheidsscan gedaan bij een woonwinkel die hun IT had uitbesteed. Uit de scan kwamen heel veel uitzonderingen, zoals systemen die al zeven jaar niet waren geüpdatet. De ondernemer was erg verbaasd en heeft uiteindelijk besloten over te stappen naar een andere IT-leverancier. Als consultant vertellen we niet wat klanten wel of niet moeten doen; we proberen met ze mee te denken. Soms komen er uit zo’n kwetsbaarheidsscan ook maar een paar kleine adviespuntjes die dan meer bestaan uit optionele optimalisaties. De beslissing of het de investering waard is, laten we altijd aan de klant.

De combinatie van techniek en klantcontact vind ik erg leuk, dus daar wil ik de komende jaren nog verder in groeien. En die ruimte om te ontdekken wat jij zelf leuk vindt, is er bij Baker Tilly ook echt. Er liggen hier veel kansen om je in de breedte te ontwikkelen, maar je blijft wel de regisseur van je eigen succes. Als jij zelf aangeeft welke kant je op wilt, dan zal je zien dat er meer carrièrepaden mogelijk zijn dan nu misschien direct zichtbaar is. Op die manier kun je bij Baker Tilly eigenlijk je rol overstijgen en je eigen domein ontwikkelen. Je krijgt hier de kans om echt wat met je talent te doen."