Het verhaal van Stefan

“Mijn grootste uitdaging? Het vertrouwen van een ondernemer winnen.”

De auditpraktijk: daar moet ik zijn, dacht Stefan de Jong na zijn bachelor accountancy. Hij begon zijn carrière bij een big four-kantoor en maakte twee jaar later de overstap naar Baker Tilly.

“In 2012 zaten we midden in de crisis, maar Pierre Satink – een van de partners van het Baker Tilly-kantoor in Zwolle met wie ik een gesprek had – keek vol optimisme naar de toekomst. Dat sprak me aan. Daarnaast vond ik het klantenbestand van Baker Tilly interessant. Bij mijn vorige werkgever werkte ik voornamelijk met managers bij multinationals en andere grote bedrijven; nu zit ik naast de mkb-directeur die de baas is over zijn eigen portemonnee. De impact die je hebt als accountant is daardoor ook groter.

In de eerste vier jaar bij Baker Tilly heb ik in de auditpraktijk gewerkt, maar gaandeweg groeide mijn interesse voor de adviespraktijk. Ondernemers breed bedrijfsfinancieel advies geven, begrotingen opstellen, waardebepalingen doen, financieringen regelen: dat leek me gewoon veel leuker. En wat bleek: als je zo’n switch wilt maken, zit je bij een middelgroot kantoor als Baker Tilly goed. Je krijgt hier de ruimte om te ontdekken en te doen wat je leuk vindt.

“Een paar jaar geleden zijn we bij Baker Tilly overgegaan naar de cloud. Dat maakt flexibel werken nóg makkelijker.”

Inmiddels zit ik alweer vier jaar bij MKB Accountancy & Advies en het is alles wat ik ervan had verwacht. Het meest uitdagende vind ik het opbouwen van een vertrouwensband met een ondernemer, dat hij of zij denkt ‘Het ligt bij Stefan, dus het komt goed.’ Een tijdje terug had ik bijvoorbeeld een begroting opgesteld voor een van mijn klanten, maar de bank was huiverig. Die begroting heb ik toen zó onderbouwd dat de bank toch akkoord ging en mijn klant de grote kraan die hij zo hard nodig had kon aankopen. Dat gaf echt een kick! En het bedrijf plukt er nog steeds de vruchten van.

Over doen wat je leuk vindt gesproken: naast mijn werk als accountant houd ik me graag bezig met een stukje HR en recruitment. Zo voer ik regelmatig gesprekken met potentiële kandidaten. Dat ik iemand op een oprechte manier kan overtuigen om bij Baker Tilly te komen werken, is voor mij een signaal dat ik het hier echt naar mijn zin heb. Mijn gevarieerde klantenportefeuille, de informele sfeer, goede werk-privébalans, vrijheid en doorgroeimogelijkheden: daar kan geen enkel ander kantoor tegenop.”